– Träna gym hemma med multigym –

Träningstips hemmagym

Det första du som nybörjare bör tänka på när du tar tag i din träning för att komma i form är att inte gå ut för hårt i början. Träna hellre på en något för låg nivå den första tiden och öka sedan intensiteten efterhand. Ett bra sätt att upprätthålla sin motivation och på sikt förbättra sin förbränning är att variera sin träning.


För att försöka undvika skador är det bra att värma upp och stretcha innan du börjar köra hårt.

Intervall träning är ett mycket bra sätt att uppnå snabba resultat med träningen. Denna typ av träning innebär att man förändrar intensitet och/eller belastning i regelbundna intervall under sin träning.

Du kan också variera din intervallträning genom att ändra antalet intervall per pass, öka eller minska din vilotid mellan intervallen.Hur långa intervallen bör vara varierar på vad du vill uppnå med träningen samt hur vältränad du är. Man brukar prata om allt mellan 15-sekundersintervall till så långa intervall som 5 minuter.

En vanlig intervallängd för nybörjaren är 30-sekundersintervall

Är du nybörjare och använder dig av ett intervall på ca 30 sekunder bör du vila ca 90 sekunder mellan dina intervall. Personer med bättre grundkondition mår bra att vila mellan 30-60 sekunder mellan sina intervall.

En bra måttstock är att du bör vila så länge att du nästan ska kunna matcha din prestation i det första intervallet med samtliga efterföljande intervall. Vilar du för kort tid kommer din prestation minska i hör grad mellan invervallen.

45-sekunderintervall och 60-sekundersintervall

Intervall på mellan 45-60 sekunder är effektiva för att reducera fett. De passar även bra för dig som utövar lagsporter såsom fotboll, handboll och ishockey. Beroende på konditionsnivå och ambition bör du återhämta dig mellan 45-120 sekunder mellan intervallen. Försök göra mellan 3-6 intervaller per pass. Gör du detta kommer din fettförbränning och kondition förbättras markant.

Är det då något mer en nybörjare ska tänka på när det gäller intervallträning?

Ett bra sätt att uppnå resultat med sin träning är som vi tagit upp under våra träningstips ovan är att köra intervallträning.

Är då intervallträning på exempelvis en crosstrainer ”alltför intensiv” för dig som nybörjare. Svaret är nej!


Intervallträningen skiljer sig inte mot andra träningsformer, utan även här gäller att allt är relativt. Bara för att du är nybörjare och har en något sämre grundkondition än de som tränat en tid behöver du ju inte ”sprinta för ditt liv” under intervallträningen. Försök hellre att träna i ett tempo som är en aning hårdare än ditt ”vanliga”. Om du börjar försiktigt ska du se att du kommer bli trött i slutet av din träning, men att du inte kommer att behöva kippa efter luft.

Glöm inte bort att du genom att använda dig av intervallträning, drastiskt kommer att kunna förbättra dina träningsresultat